3d printer kopen? Lees eerst deze 6 tips

9 februari 2019

Posted in Creatief en Decoratief

Een aantal jaar geleden was het nog toekomstmuziek: je eigen schoenen ‘printen’ met een 3d printer. Tegenwoordig gebeurt dit aan de lopende band. Zo produceert Adidas al haar eigen 3d-geprinte schoenen en zijn T-shirts van hetzelfde materiaal verkrijgbaar voor een paar tientjes. Naast de grote bedrijven zijn ook hobbyisten steeds geïnteresseerder geworden in een 3d printer kopen. Om er hun eigen kunst mee te creëren, of zelfs bruikbare producten. De prijs is inmiddels zo gunstig geworden dat ‘gewone’ mensen als jij en ik ook een 3d printer zouden kunnen aanschaffen. Wellicht ben jij zo iemand en wil jij graag een 3d printer kopen. Waar moet je op letten en wat zijn de beste apparaten? Lees verder en vind het uit!

3d printer kopen: de beste kenmerken

Wanneer je een 3d printer wil kopen, zijn er een aantal kenmerken waar u op moet letten. Wat een goede printer is, hangt natuurlijk deels af van uw eigen voorkeuren. Toch zijn er een aantal algemene aspecten waarvan iedereen het eens is dat ze essentieel zijn. Deze kenmerken zijn de volgende:

  • Voordeligheid
  • Toegankelijkheid
  • Professionaliteit

Allereerst voordeligheid: een 3d printer kopen moet niet te veel vergen van je portemonnee. We zijn tenslotte in Holland; zuinigheid is een kwaliteit! Wat het beste zou zijn, is een lage prijs in combinatie met een hoge kwaliteit. Probeer de printers hierin te vergelijken en kijk wat het beste uitkomt. Een tweede kenmerk is de toegankelijkheid, wat betekent dat de 3d printer gebruiksvriendelijk moet zijn. Toegankelijk voor de gewone man. De installatie moet vaak zelf gedaan worden, dus er moet een duidelijk instructieboekje bij zitten. Daarnaast moet het alledaagse gebruik ook niet al te veel moeite en kennis vragen. Sommige mensen zijn nou eenmaal niet zo technisch, maar ook zij moeten de kans krijgen om te kunnen genieten van een 3d printer en om een 3d printer te kopen! Wellicht wordt het later de normaalste zaak van de wereld om zo’n apparaat in huis te hebben staan. Dan is het natuurlijk van belang dat iedereen een kan bedienen. Tot slot: professionaliteit. Hierbij gaan we wat in op de technische facetten van de printer – je wil namelijk een die snel print en dit in detail doet. Beide niveaus moeten zo hoog mogelijk zijn, zonder dat het een ten koste gaat van het ander.

Wat is de beste printer?

Dan de tweede vraag van dit stuk: welke merken zijn aan te bevelen? Hierover kun je meer lezen op de website 3dprinterkopengids. Verschillende merken worden uitgebreid met elkaar vergeleken en de voor- en nadelen worden helder uitgelegd. Wil je een goede 3d printer kopen, dan worden onder andere de volgende merken geadviseerd: Ultimaker, BCN3D en Formlabs. Deze zijn echter niet allemaal even goedkoop. Om toch zo voordelig mogelijk een 3d printer aan te schaffen, geeft de gids een aantal tips. Let vooral hierop:

  • Aanbiedingen
  • Tweedehands printers
  • Oudere modellen

Natuurlijk hebben winkels met 3d printers ook aanbiedingen en kortingen – want Nederland is een land van marktwerking. Houd dit dus goed in de gaten en sla je slag op het juiste moment! Hetzelfde geldt voor de oudere modellen. Wanneer er een nieuwe versie van de 3d printer wordt uitgebracht, prijst de winkel een ouder model vaak af. Zo wordt het assortiment vernieuwd en opgeruimd. Tot slot kun je op zoek gaan naar tweedehands 3d printers, die vaak nog net zo goed werken. Of, als je het leuk vindt: bouw zelf een printer! Soms zijn er bouwpakketten beschikbaar waarmee dit kan. Zo  is de 3d printer een machine voor iedereen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn