Wat zijn groepenkasten?

10 mei 2021

Posted in Ondernemers en Particulieren

Als je niet bekend bent met technische zaken, dan kan het maar zo zijn dat je niet weet wat groepenkasten zijn. Toch is dit iets wat in ieder huis, of zelfs in elk pand, aanwezig is. Je hebt dit nodig om over elektriciteit te kunnen beschikken. Goede groepenkasten zijn voor de veiligheid van groot belang. Is dit niet goed geïnstalleerd, dan kun je te maken krijgen met kortsluiting en als gevolg daarvan met brand. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Zorg er daarom voor dat alles goed aangesloten is door een professional voor optimale veiligheid!

De belangrijkste punten over groepenkasten

Wat moet je als leek op het gebied van techniek en elektriciteit nu zeker weten als het gaat over groepenkasten? Een belangrijk punt om te weten is wat er precies mee wordt bedoeld. Synoniemen hiervoor zijn:

  • verdeelinrichting
  • verdeelkast
  • meterkast

Nu zal het toch voor iedereen eigenlijk wel duidelijk zijn waar het om gaat. Waarom wordt het dan ook groepenkast genoemd? Dat heeft te maken met het feit dat de elektriciteit via dit mechanisme in verschillende groepen verdeeld wordt. Stroom komt op deze plek jouw huis binnen en wordt via de kast verdeeld. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat er geen overbelasting kan ontstaan en groepenkasten zorgen ook voor de nodige veiligheid. Om overbelasting te voorkomen, wordt je huis in groepen opgedeeld. Zo kunnen de slaapkamers op een andere groep komen dan bijvoorbeeld de badkamer en de aansluiting voor de wasmachine. Ook de keuken krijgt vaak een eigen groep, vanwege de vele apparatuur die daar gebruikt wordt. Zo wordt in de meeste woningen de stroomvoorziening ingedeeld in vier of acht verschillende groepen. Wordt er in één groep teveel stroom gevraagd? Of vindt er ergens in de groep kortsluiting plaats? Dan kan de zekeringautomaat of installatieautomaat doorslaan. De stroom wordt in die groep dan als het ware geblokkeerd. Op die manier zorgen groepenkasten dus voor veiligheid en je voorkomt zo dat in het hele huis de stroom uitvalt.

Goede apparatuur

We noemden net dat er eigenlijk altijd van vier of acht groepen gebruik gemaakt wordt in groepenkasten. Waarom nu juist dit aantal? Dat heeft te maken met het feit dat op iedere aardlekschakelaar maximaal vier groepen aangesloten kunnen worden. Ook is er per groep een maximale belasting. Is het nodig om in jouw woning minimaal vijf van deze groepen te maken, dan zul je er dus acht krijgen. Dit zijn eigenlijk de belangrijkste punten die jij als leek moet weten. Het installeren van groepenkasten laat je natuurlijk aan een professional over. Op die manier weet je zeker dat alles op de juiste manier aangesloten is en dat alles zo brandveilig mogelijk is. Belangrijk hierbij is dat er voor goede apparatuur gekozen wordt. Je wilt dat jouw groepenkast van een hoge kwaliteit is. Bij Sander Vunderink, specialist op het gebied van elektromaterialen, bieden ze deze kasten aan van de merken Eaton, Hager en ABB. Dit omdat deze merken gewoon de hoogste kwaliteit leveren en bij Eaton en ABB profiteer je ook nog van relatief lage prijzen. Dat maakt deze groepenkasten tot een uitstekende keus!

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn