Wat is het werk van een advocaat op het gebied van letselschade?

19 juli 2020

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Wat doet een letselschade advocaat? Een letselschade advocaat ondersteunt cliënten die te maken hebben met letselschade. Letselschade advocaten mogen procederen bij de rechtbank en kunnen daarom van het begin tot het einde hun cliënt bijstaan wanneer er sprake is van een geschil met betrekking tot letselschade.

Wanneer is er sprake van letselschade?

Letselschade is een veelomvattend onderwerp. Letselschade is schade die je hebt opgelopen door een andere. Die schade kan een lichamelijke verwonding of psychische probleem zijn. Letselschade kan opgelopen zijn door bijvoorbeeld een bedrijfsongeval, een medische misser of een auto-ongeluk. Letselschade kan zowel materieel als immaterieel zijn. Bij immateriële schade moet je denken aan gederfde levensvreugd, verdriet en/of pijn als gevolg van het incident. De vergoeding van deze immateriële schade wordt smartengeld genoemd. Materiële schade kan bestaan uitmedische kosten die de verzekering niet vergoed, het verlies van inkomsten, kosten voor aanpassingen in huis/auto, of hulp in de huishouding ten gevolgen van het incident.
Wanneer je letselschade hebt moet je eerst de veroorzaker van de letselschade aansprakelijk stellen. Dit kun je doen met behulp van een letselschade advocaat. Aansprakelijk stellen moet via een aangetekende brief. Vervolgens kan de letselschade advocaat helpen met het oplossen van het geschil door met cliënt en veroorzaker om tafel te gaan. De ‘veroorzaker’ hoeft niet altijd de veroorzaker zelf te zijn, dit kan ook een verzekeringsmaatschappij zijn. In gesprek kan aansprakelijkheid erkend worden en een bedrag ter vergoeding van de schade worden afgesproken. Wanneer er onenigheid bestaat over de schuldvraag en/of het te betalen bedrag kan het geschil beslecht worden door een gang naar de rechter. Wanneer er sprake is van onenigheid over een klein punt in het gehele geschil, dan is sprake van een deelgeschil. Dit punt wordt in het deelgeschil voorgelegd aan de rechter, waarna de partijen weer verder om tafel kunnen. Voor een snelle beslissing door de rechter kan een spoedprocedure gestart worden. Komen partijen er helemaal niet uit kan er een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en de schade worden gevraagd aan de rechter in een uitgebreide procedure. De letselschade advocaat kan je ondersteunen bij alle stappen.
Ben je op zoek naar een letselschade advocaat? Kijk dan op topletselschade.nl.

Hoe word je letselschade advocaat?

Wanneer je letselschade advocaat wilt worden moet je starten met een universitaire studie rechtsgeleerdheid. Hier kun je je specialiseren in bijvoorbeeld Nederlands recht, maar je kunt ook een andere specialisatie kiezen waarbij je in ieder geval het civiel effect behaald waarmee je wordt toegelaten tot zogenaamde ‘togaberoepen’waar onder de advocatuur. Zodra je je bachelor en master hebt behaald moet je de reguliere beroepsopleiding voor advocaten behalen. Na deze opleiding ben je officieel advocaat. Het hangt daarna van het bedrijf waarvoor je gaat werken af of je nog een aanvullende cursus of opleiding nodig hebt. Het is wel handig om in de beroepsopleiding voor advocaat al de focus te leggen op letselschade zaken, zodat je daar al ervaring mee hebt. Er zijn verenigingen voor letselschade advocaten waar je enkel lid van kunt worden als je bepaalde opleiding gericht op letselschade advocaten hebt behaald.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn