Hoe kun je je eigen gastouderopvang beginnen?

24 maart 2020

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Er zijn best veel vrouwen (en natuurlijk ook mannen) die overwegen om een eigen gastouderopvang te beginnen. Maar hoe doe je dat precies? En wat voor diploma heb je ervoor nodig om officieel als gastouder aan de slag te mogen? Dat wordt allemaal stap voor stap uitgelegd op de website van thuiscreche.nl. Dit is een overkoepelende organisatie van gastouderbureaus, en via hen kun je als je dat wilt je eigen gastouderopvang beginnen. Natuurlijk staat voorop dat je een passie moet hebben voor het werken met kinderen en in staat bent hen een liefdevolle omgeving te bieden. Je huis moet aangepast zijn voor het ontvangen van kleine kinderen. Zo moet je bijvoorbeeld scherpe hoekjes afplakken, over kleine meubeltjes beschikken waar kinderen op kunnen zitten, een box hebben staan voor de allerkleinsten, en natuurlijk een geschikte keuken die zich dichtbij de opvangruimte bevindt. Je mag de kinderen namelijk nooit te lang alleen laten en kunt niet de hele dag op en neer lopen tussen de ruimtes, want dan heb je geen overzicht en kun je niet alles in de gaten houden. Als je huis helemaal is goedgekeurd en alles is geschikt voor het opvangen van kinderen, dan kun je in principe je eigen gastouderopvang beginnen. 

In 8 stappen je eigen gastouderopvang beginnen

Als je via thuiscreche.nl je eigen gastouderopvang wilt beginnen dan gaat dat in 8 stappen. Deze 8 stappen hebben betrekking op de volgende zaken:

  • Jouw opleiding en ervaring
  • Jouw registratie als zelfstandig ondernemer
  • Het geschikt maken van jouw woning
  • Het opmaken en tekenen van de juiste documenten
  • Het naar buiten treden en reclame maken

De overige stappen hebben betrekking op het doen van je administratie en het daadwerkelijk opvangen van de kinderen, oftewel de laatste stap. Op zich is het helemaal niet zo heel ingewikkeld om je eigen gastouderopvang te beginnen, maar je moet het wel netjes volgens de regels doen. Als je het fijn vindt dat een professional met je meekijkt dan kun je thuiscreche.nl inschakelen. Zij adviseren en helpen je dan gedurende het hele proces, en geven je waar nodig tips om bijvoorbeeld je woning te verbeteren. Ook kunnen ze een groot deel van je administratie van je overnemen, waardoor jij je kunt focussen op wat er echt toe doet, namelijk de kinderen opvangen en ze een prettige ervaring bieden.

Als gastouder zelfstandig ondernemer worden

Als je je eigen gastouderopvang wilt beginnen is het nodig om je in te schrijven als zelfstandig ondernemer. Je gaat immers met je eigen bedrijf geld verdienen, en dat moet je allemaal officieel kunnen aantonen. Jouw registratie bij de Kamer van Koophandel is nodig om het officieel te maken en jouw bedrijf op de kaart te zetten. Met deze registratie kun je vervolgens een zakelijke bankrekening openen. Daarnaast is het handig om een eigen website te hebben waar mensen over jouw diensten kunnen lezen, en waar ze jouw contactgegevens vinden. Zoals je ziet komt er best nog veel bij kijken als je je eigen gastouderopvang gaat beginnen. Vind je dit allemaal ingewikkeld klinken en kun je wel wat hulp gebruiken? Contacteer dan thuiscreche.nl en vraag wat meer informatie aan over hun procedure. Want met de hulp van hun professionals heb jij binnen no-time je eigen gastouderbureau aan huis!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn