Een gids voor coaching: individuele coaching versus teamcoaching

22 januari 2019

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Zowel individuele als teamcoaching helpt bij het leren, groeien en verbeteren van persoonlijke prestaties. Individuele coaching is een bekende en gangbare praktijk binnen veel bedrijven, met name bij leden van het executive team. Forbes voorspelt zelfs dat het samenwerken met een coach de komende tien jaar de norm zal worden. Teamcoaching is nog niet zo breed geadopteerd als individuele coaching, maar het is sterk in opkomst. Heel wat bedrijven tellen tegenwoordig teams die het meeste werk gedaan krijgen binnen de organisatie, dus als coaching gaat over het inspireren van mensen om hun best te doen, betekent dit in teamcoaching: het helpen van mensen om uit te blinken als een verenigd en gefocust team.

Wat is teamcoaching?

Eén-op-één coaching is ontworpen om mensen te helpen om verandering in zichzelf te creëren. Meestal betekent dit het verbeteren van een vaardigheid of het vermogen om een ​​persoonlijk doel te bereiken. In veel organisaties worden werknemers gestimuleerd om persoonlijke doelstellingen in lijn te brengen met de bedrijfsdoelen, zodat de individuele coaching een positieve invloed krijgt op de bedrijfsprestaties. Naarmate de taken meer samenwerking vereist, is het belangrijker om te vertrouwen op onze teamgenoten. Teamcoaching gaat dan ook over een team dat collectieve verandering creëert. Je zou dus kunnen stellen dat teamcoaching een stap verer gaat dan individuele coaching. In plaats van dat individuen hun vaardigheden en sociaal bewustzijn verbeteren om hun eigen doelen te bereiken, wordt het team gecoacht om samen te werken om een ​​gedeeld doel te bereiken. Bij teamcoaching is iedereen in het team betrokken, inclusief de leider, dus er is collectieve verantwoordelijkheid en een gedeeld voordeel voor iedereen in het team. Teamcoaching is ook meer ingewikkelder dan individuele coaching, maar zal waarschijnlijk een nog grotere impact hebben. Zelfs als het hele team individuele coaching krijgt, zullen ze op verschillende manieren werken en zich concentreren op verschillende doelen, daarom is er vaak een onevenwicht tussen degenen in het team die aandringen op betere teamprestaties en zij die alleen gericht zijn op hun eigen doelen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat teamleden die zich op zichzelf richten in staat zijn om het team te laten vallen. Elk mens heeft zijn eigen doelen nodig als motivatie en aansturing. Maar ook een gemeenschappelijk doel moet worden gedeeld, zodat de groei van het bedrijf gegarandeerd wordt. Dit zal ook voor een beloning zorgen, zowel voor individuele als teamprestaties.

Waar een geschikte coach vinden?

Teamcoaching helpt mensen te begrijpen hoe ze beter met anderen kunnen samenwerken. Dit draait vooral om het opbouwen van goede relaties binnen het team. Als de communicatie tussen werknemers goed zit, zullen er zich minder conflicten voordoen. Ook de teamleider speelt hier een belangrijke rol in. Zijn of haar effectieve communicatie zorgt er voor dat instructies of opgelegde taken duidelijk begrepen worden. Naast communicatie is het delen van een gemeenschappelijk doel belangrijk voor een team. Een doel waarbij iederen zijn of haar rol kent, maar waar ook plaats is voor ondersteuning van elkaar. We hebben honderden uren doorgebracht met het onderzoeken van de beste benadering van teamcoaching, het beoordelen van academisch onderzoek, boeken, praten met coaches en teams en hebben geconcludeerd dat de beste teamcoaching een combinatie is van zowel individuele als teamcoaching. Als je op zoekt bent naar een professionele teamcoach voor jouw team, dan raden we het bureau Buiten de Kaders aan. De medewerkers vormen een sterk team van gespecialiseerde coaches met verschillende achtergronden. Op de website www.buitendekaders.nl vind je meer informatie over de aangeboden diensten, trainingen en welke bedrijven reeds samenwerken met dit bureau. Je kunt er onder andere terecht voor:

  • individuele coaching
  • teamcoaching
  • begeleide intervisie
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn