De kosten van een advocaat

21 augustus 2020

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

De kosten voor een advocaat hangen af van veel verschillende factoren. Allereerst het soort geschil waarin je zit. In Nederland heb je:

  • civielrechtelijke zaken
  • bestuursrechtelijke zaken
  • en strafrechtelijke zaken

blended.law kan jou helpen bij veel van deze zaken. Lees meer!

Bij een civielrechtelijke zaak waarbij in het geschil een bedrag onder de €25.000,- is, het huur-, arbeid-, consumentenkoop of kleine strafzaken betreft kom je bij de kantonrechter terecht. Bij de kantonrechter kun je ervoor kiezen of je je laat bijstaan door een advocaat, het is niet verplicht. Het is in alle soorten zaken wel aan te raden om je te laten bijstaan door een advocaat. De kosten voor de rechtsprocedure zelf verschillen per soort zaak. De kosten voor een advocaat zijn, naast de kosten voor de rechtszaak zelf, afhankelijk van het aantal uur dat de advocaat in de zaak moet steken en het uurtarief dat de advocaat rekent. Een advocaat is vrij om zijn uurtarief vast te stellen, daardoor kan het per advocaat verschillen wat je per uur kwijt bent. Het gemiddelde uurtarief van een advocaat in consumentenzaken in Nederland is €200,-. Naast het aantal uur dat de advocaat besteedt aan de zaak, zijn de kosten van de advocaat ook afhankelijk van de gemaakte reiskosten. Wanneer je een laag inkomen hebt en weinig op de spaarrekening, kun je in aanmerking komen voor een vergoeding. Misschien heb je een rechtsbijstandverzekering, dan kan het ook zijn dat de kosten voor een advocaat vergoed worden in bepaalde zaken.

Kosten advocaat vergoeding

Wanneer je niet veel geld hebt en een laag inkomen, kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid om een de kosten van de advocaat (gedeeltelijk) te dekken. Dit hangt af van wat het soort zaak is waar je in belandt bent. Deze vergoeding wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. De aanvraag voor deze vergoeding moet worden geregeld door je advocaat. De raad rechtsbijstand bepaald of je in aanmerking komt voor de vergoeding. Wanneer je in aanmerking komt voor de vergoeding moet je altijd nog rekening houden met een verplichte eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend aan de hand van de hoogte van je inkomen. Bij het voorleggen van een juridische kwestie aan het juridisch loket, kun je een korting krijgen op die eigen bijdrage. Het inwinnen van advies bij het juridisch loket is gratis.

Kosten advocaat rechtsbijstandverzekering

Het heeft geen zin om een rechtsbijstandverzekering aan te gaan wanneer je dit wilt gebruiken voor een geschil waar je al in zit. De kosten van de advocaat worden dan namelijk niet vergoed. Je kunt voor verschillende soorten zaken een rechtsbijstandverzekering aangaan. Hoe meer soorten zaken, hoe duurder de rechtsbijstandverzekering meestal wordt. Het kan ook zijn dat er een plafond aan de dekking zit van de rechtsbijstandverzekering of dat je een bepaald eigen risico moet betalen wanneer je gebruik moet maken van de rechtsbijstandverzekering. De kosten voor een advocaat worden dan geregeld door de rechtsbijstandverzekering, mits je voor het betreffende geschil verzekerd bent. De keuze voor een advocaat is vaak niet vrij bij een rechtsbijstandverzekering. De rechtsbijstandverzekering heeft vaak zelf advocaten in dienst om de kosten voor een advocaat te drukken.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn